_

Meditatie

yinyang

Meditatie is al eeuwenoud. Het heeft vele betekenissen en er zijn verschillende methodes ontwikkeld en overgedragen.
Hoe meer je oefent, zul je ontdekken dat er meerdere niveaus of dieptes zijn waarin je geest kan geraken.
 Voor de wicca is meditatie een hulpmiddel om tot het centrum te komen.
Een meditatieve toestand begint met het schonen of leegmaken van je bewuste geest. Als je nu je ogen sluit zal je een heleboel gedachten waarnemen die door je hoofd schieten, dat is het gevolg van je jarenlange opgebouwde verzameling van herinneringen en ervaringen die automatisch reageren op de informatie die je uit de wereld ontvangt via de vijf zintuigen maar het is ook reageren op de gedachtes die in je hoofd naar voren komen. En dat reageren gebeurt wederom in de vorm van gedachten en zo blijft dat proces aan de gang.
 Mediteren begint met het waarnemen van dit proces, neem je gedachten waar, probeer de hele keten te zien, waar de gedachte begint, welke gedachte er op volgt en waarom, maar neem het alleen waar, druk het vooral niet weg en probeer het niet tegen te houden, dat is namelijk ook een gedachte waardoor je alleen maar een nieuwe gedachte keten in het leven roept.
 Als je dit serieus oefent zul je zien dat de gedachten langzaam maar zeker afnemen, pas dan is er de mogelijkheid om het centrum waar te nemen.
 Ook zul je na een tijdje ervaren dat je de wereld zelf anders gaat zien, al de aangeleerde reacties zullen afnemen, en er soms nog wel zijn, maar omdat je ze waarneemt, zullen ze geen invloedt uitoefenen op je geest en daarmee je gedrag, een gevoel van vreugde zal je in beslag nemen.
 Belangrijk is dat je nooit forceert, het mag geen enkele inspanning kosten, als het inspanning kost, is het geen zuivere waarneming en daarmee geen meditatie.

terug