_

Sabbats

De Wicca feestdagen zijn onder te verdelen in de vier hoofdfeestdagen, de sabbats en de vier kleine feestdagen, de esbats. De sabbats zijn als het ware verweven met de esbats.

De sabbats zijn er al zolang de aarde er is en zijn niet ontsproten uit een menselijk idee. Miljoenen jaren evolutie heeft er voor gezorgd dat de seizoensovergangen onlosmakelijk verbonden zijn met het leven op aarde, het begrijpen van de essentie hiervan is een van de pijlers van het ontwaken van de wicca geest in iedereen die er voor open staat.

De vier hoofdfeestdagen

Ook wel de vier vuurfeesten genoemd. De vuurfeesten geven de overgang van de seizoenen op aarde aan. Omdat op het noordelijk halfrond de seizoensovergangen anders zijn dan op het zuidelijk halfrond zijn de data voor de feesten ook verschillend per halfrond. Hier staan alleen de data voor het noordelijk halfrond.

 1. Imbolc - 2 Februari
 2. Ook bekend als Candlemas,Oimelc,Feest van de bruid, Lady Day. Imbolc geeft het ontwaken van de wereld aan, het begin van de lente, de opkomst van de kindergodin, de maagdelijke godin.
  Het feest begin op 1 februari na zonsondergang en duurt voort tot 2 februari, de gehele dag.Op 2 februari worden er traditiegetrouw pannenkoeken gegeten, deze symboliseren de rijzende zon.
 3. Beltane - 1 Mei
 4. Ook bekend als Meidag, Rudemas, Walpurgisnacht.Aankondiging van het begin van de zomer.Het heilige huwelijk van de zonnekoning door zijn ritueel van de jacht.
  Op deze dag worden er rode vruchten gegeten, groene salades en rode wijn met vruchtjes.
 5. Lammas - 1 Augustus
 6. Ook bekend als Lughnasad, Eerste Oogstfeest.Aankondiging van het begin van de herfst.Hier wordt de licht-brenger gevierd en de oogst. Het feest van de godin van de magie.
  Op deze dag worden er brood gebakken, vooral maisbrood, lamsvlees gegeten en rijst, wilde bessen noten en appels genuttigd.
 7. Samhain - 31 Oktober
 8. Ook bekend als Halloween, Festival van de dood, Derde Oogstfeest.Aankondiging van het begin van de winter.De viering van de kracht van de donkere godin, de koningin van de onderwereld. In deze periode is de sluier tussen onze wereld en de spirituele wereld het dunst.
  Op deze dag worden er appels, pompoentaart, hazelnoten, cakejes voor de doden gegeten en gemaakt. Een ander ritueel is het bakken van halve maan koekjes en deze op kruispunten neer te leggen.

De vier kleine feestdagen

Ook wel zonnewende (zonnestilstand) en equinox genoemd. De vier feesten vormen samen het zonne-aarde wiel. Een Wicca voelt zich ritueel verbonden met de overgangen, ze gebruikt ze ook om zichzelf te aarden, in balans te brengen, zowel mentaal als wat buiten haar is. De data zijn niet exact, maar benaderingen, raadpleeg een astronomische kalender voor de exacte data.
Het volgen van het wiel is voor een Wicca een leidraad om zijn of haar eigen lot te kunnen volgen, niet direct verbonden maar als een wind die uiteindleijk het zeil en daarmee het schip in de juiste richting blijft blazen. Zonder deze leidraad is er het gevaar dat het dominante zelf de richting gaat bepalen, hetgeen altijd zal leiden tot misère.

 1. Winterzonnewende - 21 Juni
 2. Ook bekend als Yule en Middenwinter. Wedergeboorte van de zonnegod.
 3. Lente equinox - 21 September
 4. Ook bekend als Ostara, Feest van de bomen. Symbolische en letterlijke paring van de Zonnekoning met de dochter en priesteres van de Maan. Zijn initiatie als zowel priester als koning.
 5. Zomer zonnewende - 21 December
 6. Ook bekend als Litha en Middenzomer. Opoffering van de zonnekoning. Dit leidt tot het oogsten van zijn rijk. Het luidt transformatie (verandering) in.
 7. Herfst equinox - 21 Maart
 8. Ook bekend als het Tweede Oogstfeest. Zijn afdaling in de onderwereld.